Czettler-emléktáblával gazdagodott a Szolnoki Panteon

Megosztás

A Jászok Egyesületének kezdeményezésére a szolnoki Damjanich János Múzeumban felavatták Czétényi Czettler Jenő (1879-1953) akadémikus, agrárközgazdász, egyetemi tanár, földművelésügyi államtitkár emléktábláját.

A Szolnoki Panteon Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásával gazdagodott, az ünnepségen az Országgyűlési Őrség tisztelgett.

A Jászárokszálláson született férfi a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem elődjeinek tekintett felsőoktatási intézményekben is vezető szerepet vállalt. A Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kar rektori hatáskörű dékánja volt az 1924/1925. tanévben, majd 1935-től 1936-ig a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori tisztségét töltötte be. Az utóbbi intézmény Mezőgazdasági Osztályának professzorai közül elsőként kapott rektori széket, írja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása

Országgyűlési képviselőként 1930-31-ben jászárokszállási redemptus családokat juttatott földhöz, és segített letelepedni a Tolna megyei egykori Muth pusztán, a mai Újigeren. Képviselősége alatt sorra épültek a jászsági tanyai iskolák.

Czettler Jenőt 1950-ben, 71 évesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján 12 év börtönre és vagyonelkobzásra ítélték. 1953-ben a börtönben halt meg és a 301-es parcella jeltelen sírjába került. Földi maradványait 1989-ben Tápióságon helyezték örök nyugalomra. Ítéletét az 1990. március 14-én elfogadott törvény alapján megsemmisítették és pertörléssel rehabilitálták.

Képek: Jászok Egyesülete Facebook

Kapcsolódó cikkek